Temat var Jonas Zakariasssons föredrag om Ecuadors natur och djurliv
Dan, som höll i mötet under Ritas Stockholmsförvisning(!), började med att öppna mötet med en uppmaning till oss alla att stå upp.
Han höll en liten hyllning till Milja Ejdfors, som nyss gick bort. Vi som var på mötet svarade, på Dans uppmaning, med att ge Milja en varm applåd.
Milja och Yngve födde, med framgång, upp aror, kakaduor, grå jakos och amazoner. Hon var alltid där för andra, som inte hade lika stora framgångar som hon och Yngve. Hon saknas oss och våra tankar går till Yngve och deras gemensamma barn.
Efter vi gått igenom dagordningen fick vår gäst Jonas Zakariasson träda fram på scen för att berätta för oss om Ecuador. Jonas har studerat naturvård och artkunskap och han åkte till Ecuador nov/dec 2012 för att även lära sig språket. Han berättade att Ecuador på en relativt liten yta(63 procent av Sveriges yta) får in väldigt stora kontraster. Där finns 1650 olika fågelarter.
Landet delas in i bergsområden som är väldigt kala, med knappast någon växtlighet och ändå mindre fågelliv och kustområden som är väldigt karga med stupande klippor där man kan finna bl.a. sulor, tärnor, gamar och hägrar, samt yppiga mangroveområden där saltvatten möter sötvatten och man kan se fåglar som ibis, skedstorkar svart hök(common black hawk) och skrikuggla.
Dessutom finner man fuktig molnskog på 1000 – 3500 möh, på Andernas sluttningar både i väst och i öst, där man hittar skogs/bergskalkon, kasiker(som bygger hängande bon),tangaror, trädkrypare(som mäter 30 – 35 cm), hackspettar, bergstukari, olika kolibrier, orkidéer och fuchsior(växter, jag vet) och en mjölnaramazon!(friflygande tamfågel dock) och låglandsregnskog som aldrig har varit nedhuggen där man kan se olika amazoner, parakiter, aror, hägrar, kardinaler samt olika apor, grodor, ödlor, insekter och sengångare, dessutom träd som blommar på stammen och massor av orkidéer.
Allt detta fick vi se underbara bilder på. Man fick lust att åka dit på stubben, trots Jonas berättelser om påträngande insekter och brutala uppvakningar med knytnävsstora spindlar, oroande nära.
Efter föreläsningen tackade Dan Jonas med en blomma och han fick stora applåder.
Det fanns även en blomma till Bengt Winzell, som tack för hans tre år som hemsideansvarig. Tyvärr var inte Bengt med, men han fick blomman av Dan samma kväll. Tack, Bengt.