Den 8 mars mötte ett trettiotal fågelentusiaster upp på Naturhistoriska museet för att höra Povl Jörgensen berätta om Afrikas natur och fåglar.
Mötet började med att Rita hälsade oss välkomna och hon presenterade dagens agenda.
Sedan berättade om ett par som föder upp grå jako i Halland. De ska sluta och de har tio vuxna och tre ungar till salu. Vill du veta mer så hör av dig till …
Rita nämnde att de ansvariga för grupperna (uppfödargruppen – Rita, tamfågelgruppen – Maria och undulatgruppen – Lisbeth) har gått cirkelledarkurs hos ABF.
Sedan påminde hon oss om att man kan få låna tidningen ”Parrots” av föreningen.
En av medlemsförmånerna är sambeställning av fågelprodukter. Nästa gång det är dags är i sommar och sista beställningsdag är 31 juli och utlämningen sker på medlemsmötet i september.
Tyvärr är årets smådjursutställning i Alingsås inställd.
Nästa medlemsmöte är 12 april då Mats Wettergren berättar om ”Amadiner, parakiter och fladdermuspapegojor”.
Rapporten från uppfödargruppen lämnades sedan. Ett möte har det blivit hittills, hos Susanne den 14 februari. Temat var sparvpapegojor. Nästa möte blir hos Hans Bernehag. Datumet är inte bestämt ännu men det blir i april/maj.
Undulatgruppen har haft ett möte om tofsundulater 10 januari. Nästa möte, hos Anna Porali med temat häckning, den 14 mars. Anmälan senast 12 mars.
Tamfågelgruppen har haft ett möte, den 1 februari, med temat giftiga växter. Nästa möte är 29 mars med temat sjukdomar. Sedan har gruppen också ett möte den 19 april när Hobbe från Leksaksholken kommer. Alla som behöver förnya sitt förråd av papegojleksaker är välkomna. Ni andra också, givetvis.
Sedan pratade Dan om resor. En resa har föreningen gjort, till Köge den 22 februari. Den resan betalade föreningen för sina medlemmar och det blev en diskussion om det var rätt eller inte.
För att alla ska veta vad som gäller i fortsättningen tar styrelsen fram tydliga regler för vad som gäller de olika kategorierna medlemmar.
I vilket fall som helst var resan väldigt trevligt och en hel del fåglar bytte ägare.
Nästa resa blir en tvådagarsresa till Braedstrup där en sparv- och dvärgpapegojutställning lockar. Dit finns det några platser kvar. Du kan kontakta Britt eller Dan om du är intresserad.
Tre nya medlemmar presenterades också. Lena Danielsson, som har en gulpannad amazon, Ella, vår nya juniormedlem som har en sparvpapegoja och Christina Sjökvist Persson som har många olika fåglar.
Sedan visade Dan en ny bok av Rosemary Low. Den heter ”Understanding Parrots Cue of Nature”. En mycket bra bok som berättar hur man kan avläsa sin papegojas kroppsspråk.
Efter detta gick vi ner till skolsalen och njöt av en god fika.
Del två av mötet började med att Rita inbjöd alla som var intresserade att stanna kvar efteråt för att diskutera rapporten som hade kommit från arbetsgruppen ifrån Svensk Fågelhobby.
Sedan hälsade hon Povl Jörgensen välkommen. Han i sin tur tackade för att han hade blivit inbjuden. Sedan började med att visa en film som han hade tagit på elefanter. Han berättade om att landskapet såg helt öde ut men plötsligt dök det upp en elefant ifrån småträd som fanns. Sedan dök det upp fler och fler. Tillslut var det 66 stycken som bara hade dykt upp.
Efter detta berättade han om en kompis som han besökte. Kompisen heter William Horsefield och han bor på en stor farm utanför Durban. Hans yrke är att föda upp fåglar men han föder också upp bl.a. småantiloper och hundar – belgiska vallhundar. Han har fött upp palmkakaduor i många år och hans aror, både hyacintaror och ljusröda aror (med stjärtfjädrar på åttio centimeter) är fantastiska. Enligt Rosemary Low är han den skickligast uppfödaren i världen.
År 2009 fick han två tukanägg att ta hand om av en god vän som uteslutande föder upp tukaner. Hon hade problem med ett par som inte ville ruva. Dessa ägg kläcktes båda två och blev starten på ett nytt intresse – tukanuppfödning. Under ett år fick han 21 ägg, av dem blev det 21 ungar.
Sedan följde en kavalkad av bilder på massor av olika fågelarter, den ena häftigare än den andra. Palmkakuor(det finns tre olika varianter och de behöver värme för att få sina knallröda kinder), ädelparakiter, amazoner, kortstjärtade papegojor,kappapegoja, morhuvad papegoja( finns två varianter), kea, kongopapegoja och så alla dessa fantastiska tukaner. Williams tukaner duschas varje dag och efter duschen slipar de sina näbbar med fötterna. Detta gör att de har fantastiskt vackra och välskötta näbbar.
Sedan visade Povl bilder från en annan anläggning i Sydafrika. Där fanns en mängd papegojor med hyacintaror, soldataror och andra papegojor. Dessutom hade de diverse mutationer, bl.a. en lutinomjölnaramazon och en vit mutation av blå-gul ara. Han avslutade med en bild på korallnäbbad pionus.
Efter detta avtackade Rita honom med applåder och en present.
Nästa medlemsmöte är 12 april.
På återseende då, Maria