Den 18 januari samlades vi, nästan trettio personer, i föreläsningssalen på Naturhistoriska Muséet för att hålla årsmöte.
Rita öppnade upp genom att önska oss välkomna och gav oss de olika hålltiderna.
Först fick vi information om vad som var på gång, dels i de olika grupperna, dels resor, men också information om diskussionerna med den nya redaktionen för tidningen ”Fågelhobby”.
Uppfödargruppen har sitt nästa möte hemma hos Susanne Lundell och temat är sparvpapegojor.
Undulatgruppen har sitt nästa möte hemma hos Anna Porali och temat är häckning.
Tamfågelgruppens tre mötesdagar är 7 januari, 29 mars, och 19 april. Teman är giftiga/ogiftiga växter, sjukdomar och Leksaksholken(Hobbe kommer och säljer leksaker).
Tre stycken resor är för närvarande planerade som Dan berättade om.
Till Köge marknad går en endagsresa den 22 februari. Den marknaden är nu dubbelt så stor med dubbla hallar.
Resan till Braedstrup är 20–22 mars. Dit tar vi oss med Stenafärjan.
Den 20–21 är DAK:s utställning av dvärg- och sparvpapegojor, med ca 300 fåglar och även en liten försäljning av fåglar och foder. (DAK är Danska Agapornis Klubben)
DAK:s årsmöte är på kvällen 21 mars.
I Kolding är det en stor marknad den 22 och dit tar vi oss, sedan åker vi över broarna hem.
Till Walsrode åker vi tillsammans med Öresunds Fågelförening den 22–24 maj. Till Helsingborg åker vi med bil/buss där en buss väntar som tar oss till Trelleborg och färjan där. Vi tar färjan, äter en god middag och sover över, äter sedan frukost, på färjan, och åker till fågelparken. Vi beräknas vara framme vid Walsrode vid tiotiden. Hela dagen har vi på oss sedan gör vi resan tillbaka på samma sätt som ditresan, fast baklänges.
Allt detta för 1450 svenska kronor.
Sedan berättade Dan om att han och Rita hade varit på ett möte med Fågelhobbys nya redaktion dagen innan årsmötet. Det var den nya redaktionen som kallade till ett möte om ekonomin och alla fågelföreningar var kallade. De som kom var SF:s ordförande , den nya redaktören, Dan, Rita
och två medlemmar från Öresunds Fågelförening.
Huvudfrågan var hur man kan göra tidningen billigare. Om ingenting görs går SF i konkurs inom två år.
En idé var att minska sidantalet(minska pappersåtgången) och göra tidningen ideellt. En annan idé var att varje förening får ragga en annons till tidningen.
För nästa tidning finns det material men sedan måste föreningarna bidra.
Rektorn(Håkan Kronholm) föreslog att vi kunde bidra med artiklar från vår egen tidning. Ett utmärkt förslag, bara upphovsmannen säger ok.
Christer Thielander ifrågasatte tidningens vara eller inte vara och Rektorn undrade om man kunde göra om tidningen, till att bara utges digitalt. På den senare frågan svarade Dan nej, det är för många medlemmar som inte har dator.
Alison frågade om inte föreningarna kan skriva ut tidningen för sin medlemmar, som inte har dator, och Christer frågade om man kan översätta utländska artiklar och använda. På det senare svarade Dan att det går bra.
Som ett kuriosa talade sedan Dan om att Öresunds Fågelförening har haft samma tankar som oss om en egen tidning. De har också givit sin tidning namnet ”Flygbladet”. Så kan det gå!
Sedan följde årsmötesförhandlingarna. För att läsa om dem finns protokollet tillgängligt.
Direkt efter årsmötesförhandlingarna var det dags att avtacka Britt för sitt arbete i styrelsen. Jag saknar dig redan, Britt. Du har gjort ett jättejobb under åren och vi ska försöka att hålla din klass i fortsättningen också.
Efter årsmötet var det äntligen dags för fika. Alison, Annika, Viveca och Rita hade dukat upp med pajer, smör ost och bröd, kakor och dricka/kaffe. Det smakade verkligen gott efter all information och allvarliga diskussioner. Det är alltid kul att få träffas och umgås och prata fågel med folk som förstår en. Som inte stirrar och utbrister: ”har ni åtta fåglar hemma”, när man svarar på en enkel fråga (Har du mer än en papegoja?).
Efter detta var det dags för bildvisning. Rita introducerade Thomas Brosset (han behöver kanske inte någon introduktion men det finns en Thomas Brosset till, visade det sig) som visade oss bilder på fåglar som han tog på föreningens resa till Danmark, fem utställningar på två dagar. Det var lite tekniska problem men Stefan (Sjöström) tog snabbt hand om dem och sedan gick allt som en dans.
Utställningarna var Hvidovre, Köge, Slagelse, Fredriksund och Helsingör. Många kroknäbbar var det, bl.a : halsbandsparakit, kilstjärtsparakit, Stanleyrosella, berglori, gulkindad amazon, lessons sparvpapegoja – blå mutation, blåhuvad pionus och solparakit. Men också raknäbbar, tex: glasögonfågel, svart tangara, trefärgad glansstare,vitörade bulbuler, dominikanerkardinal och helenaastrild.
Sedan var årsmötet 2015 slut. Nästa möte är 8 mars. Då kommer Paul Jörgensen och besöker oss.
Vi ses då, Maria A