November månads odlarmöte avhölls den 24 dennes hos Thomas Brosset. En stor besvikelse var det låga antal som mötte upp vilket kanske visar vilket intresse som finns i dessa kretsar för denna form av sammankomst.
Flera valde att betala för att få umgås med skåningar i stället genom att följa med på resa till Kassel, vad resten hade för ursäkt är höljt i dunkel.
Dessa möten började så bra med många som slöt upp så att stolar ibland inte räckte till. Novembermöte var utlyst i god tid men ändå var det bara 5 st som behagade att ställa upp trots stora uppoffringar (varav bara tre av dessa har fåglar).
Man får betänka att dessa fem trotsade stora motgångar genom att komma. Thomas tex. fick gå upp 5 minuter tidigare än vanligt denna dag för att koka kaffe och bjuda på en utsökt smörgåstårta, Stefan trotsade flera naturlagar efter en genomfestad natt med julbord där oxå div. drycker lär ha ingått, Bengt fick avstå Britts omsorger för några timmar vilket gav ett lite vilset intryck, Lisbeth sina kära undulater för lika många timmar och jag själv hoppade på kryckor så gott som från Borås.
Var var resten, skäms på er???
Kanske inte så konstigt att det största medlemsantalet i föreningen kommer från tamfågelgruppen då odlarintresset mera verkar ha ett mer sporadiskt intresse för sin del av hobbyn.
Vi 5 hade i alla fall en trevlig stund med film och bilder av långvinge-papegojor och diskussion kring dessa. Ett tack till Thomas som en god värd för mötet då jag blev serverad både kaffe och tårta vid bordet och slapp bära dessa.
Vid protokollet
Christer Johansson
Nu litet bilder som vi tittade på och diskuterade. Thomas hade gjort ett förnämligt urval av bilder på långvingepapegojor, på åtta av de nio arter som anses utgöra Poicephalus, alla hemmahörande i Afrika. P. crassus, eller niam-niam-papegojan, hittar vi inga bilder på.
Den morhuvade (P. senegalus):
Har växlat i vanlighet bland uppfödare under årens lopp, och växlat i pris!
a
a
a
a
a
Den gula färgen kan variera ganska mycket.
a
a
a
Den rödbukade papegojan (P. rufiventris):
Hanen har röd buk medan honan är mer åt det gröna hållet.
a
a
a
Den brunhuvade papegojan (P. cryptoxanthus):
Gumpen är väldigt grön
a
a
a
Kongopapegoja, rödpannad eller Jardines papegoja (P. gulielmi):
Thomas noterade hur starka färgerna är på låren. Vingen vattrad.
a
a
a
Sydafrikansk. Åtminstone någon underart är starkt hota, med endast några hundratal vilda exemplar kvar. Beror på att detta är en nischad fågel och den typ av träd de behöver håller på att avverkas.
a
a
a
Rüppelpapegoja (P. rueppellii)
Intressant skillnad mellan hane och hona, då honan har kraftiga blå fjädrar på bakkroppen, både på över- och undersida.
a
a
a
Gulpannad papegoja (P. flavifrons):
Vare sig Christer, Stefan eller Thomas hade hört talas om att denna art förekommit bland uppfödare. Relativt litet beskriven etiopisk fågel.